Solomor Coach Fertilitetsbehandling heteroseksuelle par Frankrig

Kvindernes Internationale Kampdag anno 2021

Vidste du, at de franske singlekvinder kæmper en kamp, som vi anser som en borgerrettighed her i Danmark?

Fertilitetsbehandling er ikke for alle.

Ifølge den franske lovgivning må der kun tilbydes fertilitetsbehandling til heteroseksuelle ægtepar.

Det er ulovligt at komme i fertilitetsbehandling i Frankrig, hvis du f.eks. er single eller homoseksuel. Uanset seksuel orientering, om du er single eller er i et papirløst parforhold, så er det muligheden for fertilitetsbehandling udelukket.

Derfor må franske singler eller par, der lever i papirløst forhold, tage til udlandet for at modtage fertilitetsbehandling blot på baggrund af, at de ikke opfylder kravet at være et heteroseksuelt ægtepar.

Spanien, Belgien og Danmark er de mest populære lande for de franske singlekvinder at tage til for at få fertilitetsbehandling. Når drømmen om at blive mor på egen hånd er stærkere end den forbudte franske virkelighed, stopper det ikke singlekvinderne at forfølge drømmemålet – også selvom solomødre er tabubelagte i Frankrig.

Hvorfor vælger de franske singlekvinder at tage til Danmark for at få fertilitetsbehandling?

Især Danmark er et populært land for mange udenlandske singlekvinder for at få fertilitetsbehandling, fordi der er adgang til behandling, uanset om du er single eller ej. De franske singlekvinder føler sig derfor frigjorte og bliver mødt fordomsfrit på de danske privatklinikker.

Her i Danmark er det normalt og lovligt, at en singlekvinde møder op på en privatklinik og kan sidde i venteværelset i fred og ro uden at føle skam eller skyld over at modtage fertilitetsbehandling som single. Sådan er det ikke i alle lande. I Frankrig er der ingen adgang til fertilitetsbehandling, hvis du ikke lever efter den franske norm – nemlig at være et heteroseksuelt ægtepar.

Danmark repræsenterer det frirum, de franske singlekvinder hungrer efter. Her i landet bliver den franske singlekvinde ikke set som en skæv eksistens i samfundet, der falder udenfor normen, som hun normalt bliver mødt med i Frankrig.

Kvindemagasinet Causette handler ikke om mode eller skønhed

Det franske kvindemagasin Causette er feministisk, der adskiller sig fra andre magasiner for kvinder.

Causette er ikke magasin, der handler om mode eller skønhed. Det handler om alt andet end det stereotype indhold, der normalt er i de traditionelle damemagasiner.

Causette-magasinet varetager kvinders politiske interesser, og hvor vigtige emner skaber debat og fremmer fokus på forskelsbehandling i det franske samfund.

”At forme sind over kroppe”

Magasinets motto, Causette

"Causette magasinet er et symbol på den franske feministiske renæssance"

Beskrivelse af magasinet Causette ifølge The Times
Solomor Coach Causette Frankrig singlekvinde fertilitetsbehandling

Kvindernes internationale kampdag og Causette anno 2021

Causette kæmper for de franske kvinders basale borgerrettigheder og gør en forskel for at bekæmpe uligheden i det franske samfund, hvor de traditionelle kønsroller fortsat er dominerende.

Causette er et vigtigt magasin for kvinderne i Frankrig. Det er nationens feministiske talerør – magasinet tør råbe op og belyse tabubelagte emner for franske kvinders hverdag og problematikker.

Med andre ord er: Causette de franske kvinders største kvindekamp-magasin!

I starten af februar måned blev jeg kontaktet af en fransk journalist fra Causette. Journalisten var i gang med at skrive en større artikel om solomødre i Frankrig for at debatere om de manglende rettigheder, man har som singlekvinde, der ønsker fertilitetsbehandling. I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag anno 2021 var der indsendt et nyt lovforslag om retten til fertilitetsbehandling som singlekvinde som det næste store slag i den franske kønskamp.

Journalisten var også interesseret i at høre nærmere om, hvordan det var at være solomor i Danmark samt at arbejde som international solomor coach.

"Hvordan er det at være solomor? Og hvilke typer singlekvinder coacher du? Og er det mest singlekvinder, der befinder sig i beslutningsprocessen? Og hvordan er det at få fertilitetsbehandling som singlekvinde i Danmark? Er der frit donorvalg?"

Uddrag af spørgsmål fra journalisten, Causette magasin

Der var mange spørgsmål, der skulle besvares, og journalisten var omhyggelig med at notere ned samtidig med, at hun var benovet over vores frie adgang til fertilitetsbehandling.

I forbindelse med kvindernes internationale kampdag udgav Causette en artikel i slutningen af februar om ”Franske kvinder der får barn alene”. Der findes ikke en betegnelse for, hvad disse kvinder, der får børn på egen hånd, skal kalde sig for. Solomor-begrebet eksisterer ikke på fransk… endnu.

Nyt lovforslag om retten til fertilitetsbehandling som singlekvinde

Antallet af singlekvinder, der får barn alene, er i stærk stigning i Frankrig.

Så denne nye samfundstendens er værd at bemærke for magasinet Causette. Derved sættes der fokus på problematikken, at de franske singlekvinder stadig må tage til udlandet for at få fertilitetsbehandling, fordi det er en ulovlig handling i deres eget land

På baggrund af at det fortsat er forbudt for de franske singlekvinder at modtage fertilitetsbehandling i deres eget hjemland understøtter det stadig udskamningen at være solomor i Frankrig, fordi de lever udenfor den traditionelle familieform “kernefamilien”.

Artiklen om de franske solomødre i Causette-magasinet fremhæver også et vigtig og yderst afgørende budskab, der kan have en stor fremtidig betydning for de franske singlekvinder – nemlig at der er et nyt lovforslag til afstemning i Det franske parlament: at lovliggøre retten til at få fertilitetsbehandling som singlekvinde.

Det nye lovforslag er et stort opråb til den franske kvindekamp anno 2021. Men det er også stort skub til anerkendelsen og accepten af at vælge den moderne familieform til.

Hvordan bliver et nyt lovforslag vedtaget i Frankrig?

Helt grundlæggende bliver alle nye lovforslag sendt til afstemning i Det franske parlament.

Parlamentet består af to vigtige kamre: Nationalforsamling og Senatet. Før at der kan vedtages et nyt lovforslag, skal både Nationalforsamling og Senatet til afstemning om lovforslaget. Hvis der opstår uenighed om lovforslaget mellem Nationalforsamling og Senatet, og hvis de to kamre ikke kan blive enige om en endelig afgørelse for afstemningen, er det Nationalforsamlingen, der har den endelige afgørelse. Nationalforsamlingen er det mest magtfulde i Det franske parlament.

Nationalforsamlingen har i alt 577 mandater, og 310 mandater består af partiet La République en marche, som ledes af Emmanuel Macron (Frankrigs nuværende præsident).

Om lovforslaget for retten til fertilitetsbehandling for singlekvinder bliver vedtaget, kan meget vel afhænge om flertallet fra La République en marche fra Nationalforsamlingen ser det nye lovforslag, som en accept af en innovativ samfundsudvikling eller som en direkte provokation af de traditionelle franske kerneværdier for familiestiftelse.

Vi kan kun gisne, at lovforslaget vil skabe debat i Det franske parlament, fordi lovforslaget er med til at belyse, at Frankrig har et problem – når de franske mænd ikke vil have børn, så holder de franske singlekvinder sig ikke tilbage, når det gælder moderne familiestiftelse, også selvom det er ulovligt.

Rigtig god kampdag til de franske singlekvinder – Vive la France!

Del dette blogindlæg

Helene Jakobsen

Helene Jakobsen

Jeg er solomor og uddannet solomorrådgiver.
Som solomor coach får jeg mange henvendelser fra danske og udenlandske singlekvinder, der søger specialviden og rådgivning om de mange etiske og moralske aspekter om solomor-familiekonstellationen.
Formålet er at skabe afklaring om singlekvindens nuværende ståsted i livet, så hun kan komme videre i processen.