Fertilitetsbehandling

Når du skal starte op i fertilitetsbehandling, er der forskellige behandlingsmetoder:

  • IUI = Inseminering
  • Hjemmeinseminering
  • IVF = in vitro fertilisering – reagensglas
  • ICSI = intra cytoplasmatisk sperm injektion – reagensglas med microinsemination
  • DD = Dobbeltdonation (donoræg og donorsæd)
  • FER = Frysebehandling. Hvis du har nedfrosne æg eller befrugtede nedfrosne æg (blastocyster), kan du få dem optøet og få en ægoplægning

Når du har gennemgået en fertilitetsudredning, vil din fertilitetslæge blive nærmere afklaret, hvilken behandlingsmetode, der egner sig bedst til dig.

Undervejs i din fertilitetsbehandling bliver du klogere på din krop. Du lærer nye termer og betegnelser for processerne. Helt grundlæggende kommer du til at lære din egen krop bedre at kende, når du gennemgår et fertilitetsforløb.

Denne model er beregnet ud fra en gennemsnitlig menstruationscyklus på 28 dage. Hvis din cyklus ligger plus eller minus på et par dage, kan du beregne din egen ægløsningsdag. Det er vigtigt, at du og din fertilitetslæge holder øje med din follikels størrelse og modenhed undervejs i starten af din cyklus. Befrugtningen af ægcellen kan først ske efter din ægløsning fra æggestokken til æggelederen.

Om du skal i hormonbehandling eller ej i din fertilitetsbehandling, så er det godt at have kendskab til kvindekroppens naturlige produktion af hormoner undervejs i en menstruationscyklus. F.eks. skal nogle kvinder skal have hjælp til at danne mere follikelhormon FSH via hormonbehandling, og andre kvinder kan nøjes med en ægløsningssprøjte. Alt efter behandlingsmetode er hormonbehandling afgørende for dit fertilitetsforløb.

Solomor coach menstruationscyklus

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor hurtigt og hvordan folliker vokser. Nogle folliker vokser meget langsomt i starten, og vokser derefter meget hurtigt op til en ægløsning. Andre folliker vokser ikke nok til at blive befrugtet. Det er individuelt, hvordan folliker vokser og modnes.

For at en ægcelle kan befrugtes, skal den være moden. For at hjælpe modningsprocessen op til en ægløsning, er der ofte behov for at tage en ægløsningssprøjte.

Ved brug af hormoner i fertilitetsbehandling, kan lægerne styre din cyklus for at opnå bedre chancer for, at du kan blive gravid. Fertilitetslægerne kan manipulere din æggeproduktion og ægløsning alt efter behandlingsform.