Inseminering IUI

De fleste kvinder starter deres fertilitetsbehandling med inseminering, hvis der ikke er påvist aflukkede æggeledere eller andre komplikationer i forbindelse med inseminering. Din fertile alder kan også være en afgørende faktor om, du skal have IUI-behandling, eller om du skal direkte videre til reagensglasbehandling.

Inseminering IUI proces:

Den dag du får din menstruation, ringer du til fertilitetsklinikken og fortæller, at du har første blødningsdag. Derefter bliver du sat i hormonbehandling, hvis du skal have hjælp til at danne 1-3 modne folliker i dine æggestokke. Hvis din krop selv kan klare at danne modne folliker,  kan din fertilitetslæge vurdere, om du skal undgå at bruge hormoner. Du kan opleve, at din krop responderer kraftigt på hormonbehandling. Det kan være, at du får for mange bivirkninger, at din læge vurderer, at det er bedst at undgå hormonbehandling, eller at du skal afprøve en anden hormonbehandling med færre bivirkninger. Hormonbehandling er en individuel  vurdering.

I de første 14 dage efter du har fået din menstruation, handler det om at danne store modne folliker til næste cyklus. Din fertilitetsklinik kan tilbyde at skanne dig løbende for at holde øje om, folliklerne vokser efter hensigten. Lægerne eller sygeplejerskerne måler dine folliklers størrelse og form for at forudse, hvornår du får en ægløsning. Din klinik kan også tilbyde dig, at de først skanner dig, når du har taget en ægløsningstest.

Ægløsningssprøjte Ovitrelle

Når dine folliker nærmer sig en vis størrelse, skal du tage en ægløsningssprøjte 36 timer, før du bliver insemineret. En ægløsningssprøjte hjælper dine folliker med at blive modnet. Hvis en follikel er umoden, kan sædcellen ikke befrugte ægcellen. Derfor er det vigtigt, at dine folliker er modne inden inseminering. Din fertilitetsklinik vil instruere dig i, hvordan du skal sprøjte dig selv i maveskindet. Og du vil få oplyst af klinikken, hvilken dag og tidspunkt du skal insemineres.

Solomor fertilitetsbehandling Ovitrelle hormonbehandling

Ovitrelle (ægløsningssprøjte) ©Solomor Coach

Første gang, du skal sprøjte hormoner ind i kroppen, kan virke meget grænseoverskridende for mange. Det er helt normalt at være nervøs. Tag en dyb indånding og tænk på gode tanker. Tænk på om 36 timer kan du blive gravid!

Dagen hvor du skal insemineres

Når du skal insemineres, skal du møde op med enten halvfuld eller fuld blære. Dvs. du skal sørge for at drikke godt med væske i god tid inden inseminering.

Donorsæden er renset og er fri for andre væsker, som der normalt er i en naturlig sædportion. Der er kun aktive sædceller tilbage i renset donorsæd og er klar til brug. Donorsæden ligger i et aflangt tyndt hylster. Det tynde hylster – også kaldet kateter – skal op i din livmoder. Det kan godt nive lidt, når kateteret skal ind i livmoderen, men det er forskelligt fra gang til gang, om der mærkes ubehag eller ej. Nogle kvinder mærker ingenting, og andre synes, at det er lidt ubehageligt.

Hvis du er nervøs for insemineringen, så giv sygeplejersken besked. Klinikken vil være imødekommende over for dine tanker og følelser. Hvis du har det svært, så koncentrer dig om din egen vejrtrækning. Træk vejret dybt og få ro i kroppen. Det er en overvældende følelse at gå fra at være ikke-gravid til at blive insemineret.

Når kateteret er klargjort, sprøjtes herefter donorsæden direkte op i din livmoder. Du er nu blevet insemineret – tillykke! Nu er det op til sædcellerne at finde vej til æggelederne og befrugte din follikel.

Efter insemineringen kan du frit bevæge dig rundt. De fleste vælger at gå ud på toilettet for at tisse som det første efter en inseminering, fordi den fyldte blære trykker på tissetrangen. Nogle kvinder vælger at tage tilbage på arbejdet efterfølgende for at fortsætte deres normale hverdagsrytme. Andre har behov for at tage hjem for at sunde sig.

Efter du er blevet insemineret

Nogle kvinder oplever en murren i underlivet efter en inseminering. Andre kvinder mærker ikke de store forandringer i kroppen. Det tager nogle dage for embryonet (det befrugtede æg) at vandre igennem æggelederen og videre ud i livmoderen. Når embryonet er i livmoderen, skal det finde sig en god plads, så det kan sætte sig fast i livmoderen. Embryonet kan vandre rundt i nogle dage (helt op til en uges tid), før det finder det rette sted i livmoderen. Når embryonet skal sætte sig fast, kan det være en gene for nogle kvinder. Dem, der oplever ubehag, kan bl.a. få pletblødninger eller menstruationslignende smerter.

Graviditetstest

Hvis du tager en graviditetstest derhjemme før den aftalte dato, vil din graviditetstest med stor sandsynlighed være positiv, hvis du har taget ægløsningssprøjten Ovitrelle inden inseminering. Grunden til at graviditetstesten vil være positiv er, at ægløsningssprøjten indeholder graviditetshormonet hCG, der kan måles i blodet og urinen. Graviditetstesten måler niveauet af hCG, og er der påvist, at du har hCG i kroppen, vil graviditetstesten derfor være positiv. Hormonet hCG fra ægløsningssprøjten florerer i din krop lang tid efter insemineringen. Dvs. hvis du tager en graviditetstest efter inseminering, vil graviditetstesten måle hCG-niveauet fra din hormonbehandling (ægløsningssprøjten) og give dig falsk tryghed om forhåbninger om en vellykket graviditet. Din ægløsningssprøjte skal først være ude af kroppen, før der kan måles det faktiske niveau for hCG. Det naturlige graviditetshormon hCG bliver udskilt i kroppen, når moderkagen bliver dannet. Hormonet hCG er derfor det første tegn på en graviditet.

Cirka to uger efter du er blevet insemineret, skal du tage en graviditetstest. Enten bliver du bedt om at få taget en blodprøve via en klinisk biokemisk afdeling på et sygehus, eller også tager du en graviditetstest derhjemme. Hvis du har fået taget en blodprøve, skal du ringe til din fertilitetsklinik for at høre resultatet af din blodprøve. Hvis du har taget en graviditetstest derhjemme, skal du ringe til fertilitetsklinikken for at give  besked om din graviditetstest.

Er din graviditetstest positiv? Stort tillykke!

Du bliver herefter skannet efter ca. 3 uger for at se, om embryonet ligger inde i livmoderen. Embryonet bliver undersøgt, om der er hjerteslag (det vises som små blink på skærmen). Omkring graviditetsuge 10 vil embryonet være udviklet til et foster.

Er din graviditetstest negativ? Øv hvor ærgerligt! Du og din fertilitetsklinik aftaler nærmere, hvornår din næste behandling er.