Nogle kvinder starter deres fertilitetsbehandling med reagensglasbehandling (kaldes for IVF og ICSI behandling), hvis der f.eks. er aflukkede æggeledere eller andre komplikationer i forhold til befrugtning af æg. Andre kvinder har forsøgt med inseminering uden held og må afprøve en ny mulighed med reagensglasbehandling for at opnå en graviditet.
Som opstart får du grundig vejledning af din fertilitetsklinik om, hvordan processen bliver for dig, som skal i gang med reagensglasbehandling. Du får som udgangspunkt udleveret en lille blå taske og en gul plastikbeholder til at opbevare din kommende hormonbehandling.
Du får udleveret et skema med info for dine injektioner om dosis og nøjagtige tidspunkter, du skal injicere dig selv. Du får en meget præcis instruktion af lægefagligt personale om, hvordan dine injektioner skal udføres.
Reagensglas IVF og ICSI proces:
Den dag du får din menstruation, ringer du til fertilitetsklinikken og fortæller, at du har første blødningsdag. Derefter bliver du sat i FSH hormonbehandling, så du kan producere flere modne folliker i dine æggestokke. Nogle kvinder danner mange folliker, andre danner få folliker i deres æggestokke. Din fertilitetslæge vurderer, om du skal igennem en kort eller lang hormonbehandling.
I de første 14 dage efter du har fået din menstruation, handler det om at danne mange store modne folliker i dine æggestokke. Din fertilitetsklinik skanner dig løbende for at holde øje med, om dine follikler vokser efter hensigten. Lægerne eller sygeplejerskerne måler dine folliklers størrelse og form for at forudse, hvornår du skal have en ægudtagning.
Nogle dage før du skal have en ægudtagning, bliver du sat på en hormonbehandling, der forhindrer dig i at få ægløsning. Det er meningen, at lægen skal tage folliklerne ud, inden de løsner sig fra æggestokkene.
Når dine folliker nærmer sig en vis størrelse, skal du tage en ægløsningssprøjte 36 timer, før du skal have en ægudtagning. Du vil få at vide hvilken dag og tidspunkt, du skal have en ægudtagning.
Når du skal have en ægudtagning, skal du møde op med tom blære. Du får lagt drop i hånden, og du får tilbudt at få lidt smertestillende inden ægudtagningen.
Med en tynd nål bliver dine æggestokke tømt for folliker. Der sidder en laborant og tager imod folliklerne, imens der bliver hold øje med, at dine æggestokke bliver tømt for folliker.
De folliker, der indeholder æg, bliver befrugtet i et reagensglas.
Der er to måder for befrugtning af en ægcelle – IVF eller ICSI (mikroinsemination):
- IVF befrugtning af en ægcelle = sædcellerne skal kæmpe om at være den første til at befrugte ægcellen
- ICSI befrugtning af en ægcelle = En sædcelle sprøjtes ind i en ægcelle
Efter ægudtagning skal du på Progesteron hormonbehandling, så dine slimhinder i livmoderen kan være klar til at modtage et befrugtet æg. Din fertilitetsklinik fortæller dig hvilken en dag og hvilket tidspunkt, du skal have en ægoplægning.
Når du skal have en ægoplægning, skal du møde op med enten halvfuld eller fuld blære. Dvs. du skal sørge for at drikke godt med væske i god tid inden ægoplægningen.
Dit befrugtede æg lægges direkte op i din livmoder. Efter ægoplægningen kan du frit bevæge dig rundt. De fleste vælger at gå ud på toilettet for at tisse som det første, fordi den fyldte blære trykker på tissetrangen. Nogle kvinder vælger at tage tilbage på arbejdet efterfølgende for at fortsætte deres normale hverdagsrytme. Andre har behov for at tage hjem for at sunde sig.
Cirka to uger efter ægoplægningen, skal du have foretaget en graviditetstest. Enten bliver du bedt om at få taget en blodprøve, eller også tager du en graviditetstest derhjemme. Efter aftale skal du ringe din fertilitetsklinik for at høre resultatet af din blodprøve eller give besked om din graviditetstest.
Er din graviditetstest positiv? Stort tillykke!
Du bliver herefter skannet efter 3 uger for at se, om fosteret ligger inde i livmoderen. Fosteret bliver undersøgt, om der er hjerteslag (det vises som små blink på skærmen).
Er din graviditetstest negativ? Øv hvor ærgerligt! Du og din fertilitetsklinik aftaler nærmere, hvornår din næste behandling er.