Fertilitetsudredning

Hvad er en fertilitetsudredning?

En fertilitetsudredning er den grundlæggende fertile undersøgelse, der skal foretages, inden du kan starte op i selve fertilitetsbehandlingen. Som udgangspunkt kan der ikke startes et fertilitetsforløb, før der er kendskab til omfanget af dine chancer for at kunne blive gravid. Dvs. udredningen er en form for visitering for at opnå nærmere afklaring om dine behandlingsmuligheder samt klarlæggelse af fertilitetsbehandling. Dit fertilitetsforløb er individuelt planlagt på baggrund af din udredning.

Selve udredningen består af en række blodprøver (f.eks. hormonstatus) og gynækologiske undersøgelser. Du skal også have en generel helbredsundersøgelse herunder sygdomshistorik, livsstilstjek og sundhedstilstand. Resultatet af din færdige udredning er afgørende for, hvilken type behandling, der egner sig bedst til dig.

Hvilke prøver og undersøgelser skal jeg have foretaget ved en fertilitetsudredning?

Før du kan starte fertilitetsbehandling, skal du have foretaget blodprøver og gynækologiske undersøgelser.

Her er et samlet overblik for alle de blodprøver, du skal have foretaget:

Solomor Coach henvisning blodprøver

Foruden skal disse prøver også foretages ved en fertilitetsudredning:

  • Klamydiatest
  • Smear prøve (celleforandring ved livmoderhalsen)
  • Måling af dit BMI-tal
  • Evt. HSU (Hystero Salpingo Ultrasonografi er en vandscanning). Der foretages en gennemskylning med vand i æggeledere for at se om, der er fri passage i æggeledere (undersøgelsen kan være relevant, hvis du skal have tilbudt IUI-behandling)
  • Evt. HSG (hysterosalpingografi er en røntgenundersøgelse af æggeledere). Der skal være fri passage i æggeledere, hvis inseminering IUI tilbydes som en mulig behandlingsmetode
  • Evt. en kikkertundersøgelse (laparoskopi) kan forekomme for enkelte kvinder for at undersøge livmoderen, æggestokkene og æggelederne nærmere

Blodprøvetagning foretages enten via en klinisk biokemisk afdeling på sygehus (ofte skal der bestilles en tid til blodprøvetagning) eller hos almen praktiserende lægeklinik.

De gynækologiske prøver (klamydiapodning og smear test) foretages ofte hos almen praktiserende læge. De gynækologiske fertilundersøgelser foretages via en fertilitetsklinik eller privatpraktiserende gynækolog.

Hvordan starter jeg min udredning for fertilitetsbehandling?

Der er forskellige måder at opstarte en udredningsproces. Du kan blive udredt til fertilitetsbehandling via:

  • Offentlig fertilitetsklinik (kræver lægehenvisning)
  • Privat fertilitetsklinik (med eller uden lægehenvisning)
  • Praktiserende gynækolog (kræver lægehenvisning)

Det er valgfrit, om du foretager udredningen via en fertilitetsklinik eller hos en praktiserende gynækolog. Bemærk at der kræves en henvisning, hvis du skal i offentlig fertilitetsbehandling eller til udredning hos praktiserende gynækolog. Det er valgfrit om du ønsker en henvisning ved IUI-behandling (inseminering) i det private. Læs mere om regler for henvisning.

Du starter din proces ved at tage kontakt til den fertilitetsklinik, du ønsker at blive udredt. Nogle privatklinikker har en standardformular på deres hjemmeside, du skal udfylde, for at komme til forsamtale. Hvis du er til udredning via en privatklinik, har de ofte en e-journal på deres hjemmeside, som du bedes udfylde, inden du skal til forsamtale.

Hvis du starter op i det offentlige, vil du få en indkaldelse til forsamtale via din e-boks.

Nedenstående illustration giver dig et overblik for et udredningsforløb til fertilitetsforløb med eller uden henvisning:

Solomor coach Fertilitetsudredning

Detaljeret oversigt for fertilitetsudredning og behandlingsproces via offentlig fertilitetsklinik (med henvisning):

Detaljeret oversigt for fertilitetsudredning og behandlingsproces via offentlig eller privat fertilitetsklinik (med eller uden henvisning):

Detaljeret oversigt for fertilitetsudredning og behandlingsproces via gynækolog (med henvisning):

Solomor udredning fertilitet gynækolog

Proceduren for en fertilitetsudredning kan afvige alt efter fertilitetsklinik eller gynækolog. Illustrationerne har til hensigt at give dig et overblik over, hvad der venter dig, når du skal til udredning.

Vil du vide mere om din næste proces om forsamtalen?